Fast-5 Swedish/Svenska FAQ/Vanliga frågor

 1. Kan jag flytta mitt ätfönster till 15.00 – 20.00 eller 13.00 – 18.00 ?
  Ja. Vilka fem timmar som helst fungerar. Den huvudsakliga anledningen att ha ätfönstret sent på dagen, är att undvika problem med frestelser (och limbisk hunger) tiden mellan ätfönstrets slut och att man går och lägger sig. För en del är detta inget problem, medan för andra är det ett betydande problem.
 2. Är det inte dåligt att äta sent på dagen?
  Äta sent på dagen är inte en bra ide om du äter frukost, lunch och middag, därför att det tar bort sista möjligheten för din kropp att få en lång period med lågt insulin, vilket visas på sidan 49 i boken. Låga insulin nivåer är bra för att bränna fett istället för att lagra det. Om du fastar 19 timmar om dagen, spelar det ingen roll om du äter tidigt eller sent – din kropp får fortfarande möjligheten att bränna fett.
 3. Jag förlorade vikt ett tag, men de senaste veckorna har det inte hänt någonting. Vad kan jag göra?
  Perioder där man inte förlorar vikt kallas platå. Din kropp har förlorat en del vikt, men vill inte släppa ifrån sig mer. Följande tekniker kan hjälpa dig att bryta igenom platån. När du väl kommit igenom platån, förlorar du vikt i samma takt som innan, och det är möjligt att du fastnar vid nya platåer innan du når din målvikt.
  Tekniker för att bryta en platå:

  • Under en kort tid (omkring två veckor), öka träningsmängden med 20 %
  • Sänk medvetet ditt kaloriintag i ca. två veckor. Halvera en måltid om dagen kan räcka.
  • Förkorta tillfälligt ditt ätfönster från fem timmar till två eller tre timmar.
  • När det känns rätt, förläng din fasta vid ett eller flera tillfällen med 12-24 timmar.

  Pröva att frångå Fast-5 schemat en dag eller två, fortsätt sedan som vanligt.
  Det har rapporterats att folk som fastnat i en platå känner en ökad hunger innan viktnedgången fortsätter, så tänk på ökad hunger som en bra sak.

 4. Jag har ätit enligt Fast-5 i en vecka och frossar i mig all mat som jag får syn på. Vad skall jag göra?
  Ge dig själv tid att anpassas. Frosseri för att kompensera är en normal fas i anpassningen, och ändrar sig normalt efter ca. en vecka, men i vissa fall kan det ta upp till tre veckor. Man skall inte förvänta sig viktförlust innan man ätit enligt Fast-5 i minst tre veckor.
 5. Är ett kortare ätfönster okej?
  Ja. Fast-5 är designat för att vara så enkelt som möjligt men ändå fungera. Om det känns bra med ett femtimmars ätfönster och du vill prova ett kortare, eller att ett kortare ätfönster passar bättre in i ditt dagliga schema, så kan ett kortare ätfönster förbättra de långsiktiga effekterna av Fast-5 genom att reducera tiden med förhöjt insulin.
 6. Kan mitt ätfönster vara olika tider från dag till dag?
  Möjligheten att lyckas med ett glidande ätfönster varierar från person till person. Du bör börja med ett fast ätschema, och när du känner att du är i en ”stabil” viktnedgång, kan du göra ändringar för att skräddarsy Fast-5 att passa dina önskemål. Om din viktnedgång efter detta avstannar, är det lätt att gå tillbaka till det som fungerade. Om du forsätter gå ner i vikt, så har du fått lite extra frihet i hur du kan anpassa Fast-5 till din livsstil.
 7. Vad kan jag dricka under faste perioden?
  Vilken dryck som hels som har noll eller obetydligt med kalorier går bra: vatten, smaksatt vatten, mineralvatten, kaffe eller te. Koffeinfritt kaffe rekommenderas för att reducera koffeinets stimulerande effekter. Se frågan om ‘konstgjorda sötningsmedel’ nedan för information om drycker sötade med dessa.
 8. Vad skall jag äta?
  Bestäm själv vad du tror är den hälsosammaste dieten, typ det som en förälder skulle ge sina barn om dom åt vad som helst.
  En mix av frukter och grönsaker med generösa mängder fiber.
  Blandade proteinkällor: fisk, kött, ägg
  Nötter och frön.
  En balans av kolhydrater, fett och protein utan att vara extrem. Att dra ner på kolhydraterna (bröd, pasta, ris, potatis och flingor) kan för vissa hjälpa till med viktminskningen genom att detta ger en minskad aptit.
 9. Kan jag kombinera detta med lågkolhydrats dieter (Atkins, LCHF)?
  Ja. Fast-5 kan kombineras med dieter som begränsar vissa livsmedel, som t.ex. lågkolhydrats dieter eller andra specifika dieter.
 10. Kan jag använda tuggummi/godis som är sockerfritt?
  Sockerfria tuggummin innehåller ofta kalorier därför att de innehåller sockeralkoholer som t.ex. sorbitol, så detta skulle inte vara att fasta. Tuggande och/eller söt smak, även utan kaloriinnehåll, kan stimulera matsmältningssystemet och öka hungern. Om det är viktigt för dig med tuggummi, kan du jämföra några dagar på Fast-5 med tuggummi med några dagar utan, och se om du känner någon skillnad. För godis sötade med konstgjorda sötningsmedel, se frågan om ‘konstgjorda sötningsmedel’ nedan.
 11. Hur kan jag få snabb viktnedgång med denna plan?
  Fast-5 är inte en snabb viktminskningsplan. Den är kraftfull, effektiv och uthållig, men den är inte snabb. Ett halvt kilo i veckan är en typisk viktminskningstakt. Det är som med berättelsen om haren och sköldpaddan: det är mer troligt att du nå ditt mål om du undviker en ”snabb-fix”. För de allra flesta, är att förlora ett halvt kilo i veckan mycket snabbare takt än de lade på sig.
 12. Kan jag använda konstgjorda sötningsmedel?
  Konstgjorda sötningsmedel är acceptabla men bör minimeras. Även om de är konstgjorda, kan de orsaka frisläppning av insulin genom sin söta smak, vilket kan hejda fettförbränning. Om de hjälper dig att klara av viktminskning, så kan hälsovinsterna motivera användning, men det bästa är att vänja sig att dricka drycker utan dem.
 13. Kan jag använda Stevia då?
  Stevia är en naturligt sötningsmedel utan kalorier. Man skall inte anta att en produkt är säker bara för att den är naturlig – de dödliga gifterna ricin och botulinumtoxin är också helt naturliga. Färska giftstudier har visat att det inte finns några betydande problem med Stevia. När många miljontals människor har använt Stevia tusentals gånger, som dom har med Nutrasweet och Splenda, kan dolda problem dyka upp. Precis som med konstgjorda sötningsmedel, kan den söta smaken orsaka en höjning av insulinet, så att minimera användningen är ett vist val.
 14. Kan jag ha citronsaft i mitt te eller vatten då?
  Inga problem. Inte tillräckligt med kalorier för att ha någon effekt.
 15. Vissa dagar är jag hungrig hela dagen. Vad kan jag göra?
  Fast-5:are har rapporterat att mycket kolhydrater (bröd, ris, pasta, potatis) ofta leder till mer hunger efterföljande dag. Du kan testa att sänka kolhydratintaget. Ökad hunger kan också betyda att du börjar tappa vikt efter en platåperiod.
 16. Om du äter allting du behöver för att få i dig alla nödvändiga näringsämnen, blir man inte extremt proppmätt?
  Nej – betänk följande: Vad behöver vi näringsämnen för?
  1) Bränsle – energi för att kroppen skall fungera
  2) Struktur – reservdelar för att byta ut det som är förbrukat.
  När det gäller #2 är kroppen väldigt, väldigt bra på att återvinna. När celler eller delar av celler blir gamla, återanvänds det mesta av dem. För någon som inte växer, är gravid eller ammar, är behovet av dessa reservdelar väldigt litet jämfört med vårt behov av bränsle.
  När det gäller #1, bränsle, ja det behöver vi, men om det redan lagras på vår kropp som fett behöver vi inte äta det. För de som vill förlora vikt, så är iden att “äta” det lagrade bränslet – som Carrie på Fast-5 Yahoo gruppen uttryckte det: hon vill att hennes kropp skall ‘äta’ hennes lår. Hur mycket vi behöver äta för att leva är ofta överdrivet. Detta är till stor del baserat på marknadsföring och till viss del baserat på att undvika brist på vitaminer. Till exempel, det rekommenderade dagliga intaget (i USA, men som liknar det Svenska ö.a.), är baserat på mikronäringsämnen, inte totala kalorier. Detta rekommenderade intag togs fram innan fetma var ett spritt problem, och använde sig av ett 50 % överskott för att säkerställa att tillräckligt med mikronutrienter (vitaminer mm.) i en “genomsnittlig” kost för “genomsnittlig” person.
 17. Kan jag äta _____________?
  Många har frågat om dom kan äta diverse kolhydratsfri mat såsom olivolja eller proteindrinkar under fasteperioden. Att äta något under fasteperioden, även om det inte ger något insulinsvar, kan försämra resultatet av Fast-5, därför att äta något som innehåller kalorier kan aktivera limbisk hunger, vilket instinktivt manar till att äta mer efter att den första tuggan är tagen. Limbisk hunger (sid. 12 i boken) kan vara svår att motstå.
  Hur som helst, så är alla olika, och det som är ett problem för vissa kanske inte är ett problem för dig. Vad som fungerar är allt som betyder något, så prova olika ändringar av Fast-5 om du vill. Om ändringen fungerar, forstätter du tappa vikt. Om den inte gör det, slutar du förlora vikt. Du kan alltid återvända till det som fungerade, och allt du riskerar genom att prova något nytt är sänka hastigheten på viktminskningen. Om du började Fast-5 på det traditionella sättet (inga kalorier under fasteperioden) och fick en stadig viktminskning, vet du att det sättet fungerar. Efter det kan du experimentera och se vilka ändringar som fungerar för dig.

Se även: Fast-5 Sammanfattning