Fast-5-Nederlands-FAQ

Veelgestelde vragen over Fast-5

1)         Kan ik mijn eetraam verzetten naar 15-20.00 uur of 13-18.00 uur?

–           Ja. Elke periode van 5 uur zou moeten kunnen. De voornaamste reden om het eetraam later op de dag te openen, is het vermijden van een lange periode na het sluiten van je eetraam totdat je naar bed gaat. Dan moet je veel verleidingen en ‘limbische honger’ weerstaan. Limbische honger is een signaal van je onderbewustzijn dat zegt dat je moet eten als er eten beschikbaar is. Het is een overblijfsel uit vroeger tijden, toen het verstandig was om veel te eten als er een overvloed was. Voor sommige mensen is dit geen enkel probleem, voor anderen wel. Dus: ‘s morgens, ‘s middags of ‘s avonds eten, het kan allemaal.

2)         Is laat eten niet slecht voor je gezondheid?

–           Laat op de dag eten is geen goed idee als je ontbijt, lunch en avondmaaltijd eet, omdat het dan de mogelijkheid van je lichaam wegneemt om gedurende langere tijd een lage insuline-spiegel te hebben (zie pagina 49 van het Fast-5 boek). Lage insuline-spiegels zijn goed voor de vetverbranding in plaats van de vet-opslag. Als je daarentegen al 19 uur per dag vast, maakt het niet uit wanneer je eet, je lichaam krijgt altijd te gelegenheid om vet te verbranden. Download voor meer informatie het gratis E-book uit 2005.

3)         Ik verloor een tijdlang geleidelijk gewicht, maar nu sta ik al een paar weken stil. Wat kan ik doen?

–           Een periode van stilstand wordt een ‘plateau’ genoemd. Je lichaam is wat gewicht kwijt, maar wil niet meer afvallen. De volgende technieken kunnen het gewichtsverlies weer op gang brengen. Zodra het plateau doorbroken is, gaat het gewichtsverlies weer verder met ongeveer hetzelfde tempo, maar mogelijk kom je meerdere plateau’s tegen voordat je op je streefgewicht bent aangekomen.

–           Techniek 1: Ga gedurende een bepaalde tijd (b.v. 2 weken), meer sporten, 20% of meer.

–           Techniek 2: Ga aanmerkelijk minder calorieën eten gedurende 2 weken.

–           Techniek 3: Beperk je eetraam tijdelijk tot maximaal 2-3 uur.

–           Techniek 4: Als je het aankunt, verleng je vastentijd met 12-24 uur extra zo nu en dan.

–           Techniek 5: Neem even pauze van Fast-5 voor een paar dagen en pak dan de draad weer op.

Tijdens een plateau geeft een verhoogd hongergevoel vaak aan dat het afvallen weer gaat beginnen, dus zie dat als een positief punt!

4)         Ik ben al een hele week bezig met Fast-5 en ik eet nog steeds alles wat los en vast zit. Wat moet ik doen?

–           Geef jezelf tijd om aan te passen. Overeten ter compensatie is een normale reactie en het zakt meestal af na ongeveer een week, maar soms duurt het wel 3 weken. Gewichtsverlies begint over het algemeen pas na 3 weken op Fast-5.

5)         Is het ook goed om een korter eetraam te hebben?

–           Ja. Fast-5 is ontworpen om zo eenvoudig mogelijk te zijn en toch te werken. Als je je goed voelt bij een 5-uurs raam en je wilt eens een korter eetraam proberen, prima. Of als een korter eetraam beter bij je dagindeling of je voorkeuren past dan een 5-uurs eetraam. Een kortere eetperiode kan zelfs de voordelen van Fast-5 op langere termijn nog verder vergroten doordat je insuline-spiegel gedurende kortere tijd boven de basiswaarde ligt.

6)         Kan ik mijn eetraam van dag tot dag verschuiven?

–           Het succes van een variabel eetraam verschilt van persoon tot persoon en van schema tot schema. Het is waarschijnlijk het beste om te starten met een vast schema, en pas als een stabiel gewichtsverlies optreedt en men comfortabel gewend is aan Fast-5 veranderingen aan te brengen naar eigen voorkeur. Als je dan niet verder afvalt, kun je weer teruggaan naar wat voor jou wel werkte. Als het gewichtsverlies gewoon doorgaat, heb je meer vrijheid gevonden om het programma aan je leefstijl aan te passen.

7)         Wat kan ik drinken tijdens de vasten-periode?

–           Elke drank die 0 of een verwaarloosbaar aantal calorieën bevat is goed: Water, water met een smaakje, koolzuurhoudend bronwater, koffie of thee (zonder melk en suiker). Decafé als je de stimulerende werking van caffeïne wilt vermijden. Voor light-dranken, zie vraag 12), “Kunstmatige zoetstoffen”.

8)         Wat moet ik eten?

–           Beslis zelf wat het gezondste voedingspatroon is, zoals een ouder voor een kind zou kiezen als het alles zou eten wat aangeboden werd. Verschillende soorten groenten en fruit, voor voldoende vezels en vitaminen. Verschillende bronnen van eiwit, zoals vlees, vis, eieren, noten en zaden. Een goede balans van eiwitten, vetten en koolhydraten, zonder extremen. Wel is een beperking van de hoeveelheid koolhydraten uit brood, pasta, rijst, suiker, aardappels en ontbijtgranen gunstig voor het gewichtsverlies omdat het hongergevoel dan minder wordt.

9)         Kan ik Fast-5 combineren met low-carb? (koolhydraat-arm dieet, zoals Atkins, South-beach e.d)

–           Ja. Fast-5 kan worden gecombineerd met specifieke dieet-programma’s zoals b.v. koolhydraat-arme diëten.

10)       Kan ik suikervrije kauwgom of snoepjes nemen tijdens het vasten?

–           Suikervrije kauwgom en snoepjes bevatten meestal wel calorieën, omdat er suikeralcoholen zoals sorbitol inzitten, dus dan is het niet echt vasten. Het kauwen op iets en de zoete smaak (ook zonder calorieën), kan ook zorgen voor activiteit in het maag-darmkanaal en dus voor honger. Als je erg graag kauwgom kauwt, kun je een aantal dagen Fast-5 zonder en met kauwgom vergelijken om te zien of je verschil merkt. Zie voor snoepjes de vraag over zoetstoffen (12).

11)       Hoe kan ik zo snel mogelijk afvallen met dit plan?

–           Fast-5 is geen snel gewichtsverlies-programma! Het is krachtig, effectief en duurzaam, maar niet snel. Een pond per week is het gemiddelde gewichtsverlies. In de traditie van de fabel van de schildpad en de haas is het waarschijnlijker om je doel op deze manier te bereiken dan met een zo snel mogelijke oplossing. Voor de meeste mensen is het overgewicht er ook minder snel aangekomen dan met een pond per week..

12)       Hoe zit het met kunstmatige zoetstoffen?

–           Kunstmatige zoetstoffen zijn wel toegestaan, maar probeer ze toch zo min mogelijk te gebruiken. Ze kunnen een insuline-piek veroorzaken: Door de zoete smaak worden de smaak-receptoren gestimuleerd alsof het suiker is en wordt de vetverbranding vertraagd. Maar als het gebruik ervan je helpt bij het afvallen dan kan de balans toch positief zijn. Toch is het beter om te wennen aan dranken zonder deze kunstmatige stoffen.

13)       En Stevia dan?

–           Stevia is een natuurlijke zoetstof zonder calorieën die wereldwijd gebruikt wordt. Je kunt niet concluderen dat een natuurlijk product per definitie veilig is; de dodelijke gifstoffen ricine en botuline-toxine zijn ook volledig natuurlijk.. Recente toxicologische onderzoeken hebben geen schadelijke effecten aangetoond. Maar pas als honderden miljoenen mensen het duizenden keren hebben gebruikt (zoals b.v. Aspartaam en Sucralose) komen soms verborgen problemen naar boven. Daarnaast kan de zoete smaak ook hier een insuline-respons geven, dus het is verstandig het gebruik te minimaliseren.

14)       En citroensap in mijn water en thee dan?

–           Geen probleem. Dat zijn te weinig calorieën om een effect te hebben.

15)       Op sommige dagen heb ik de hele dag honger, wat kan ik doen?

–           Fast-5ers geven aan dat het eten van veel producten met een hoog gehalte aan koolhydraten (brood, rijst, pasta, aardappels, suiker) de volgende dag tot meer honger leidt. Probeer dus de koolhydraten te beperken. Het kan ook betekenen dat je weer gaat afvallen na een plateau.

16)       Als je in 5 uur alles moet eten wat je nodig hebt om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, ben je dan niet compleet volgepropt?

–           Nee. Bedenk dit: Waarvoor hebben we voedingsstoffen nodig? 1: voor brandstof, energie om je lichaamsfuncties te laten verlopen. 2: Voor opbouw van cellen, aanvullen wat verloren is gegaan/verbruikt is.

Wat betreft 2: Het lichaam is erg goed in hergebruiken, als cellen verouderen worden de onderdelen grotendeels hergebruikt. Als je niet in de groei bent, zwanger bent of borstvoeding geeft, dan is het percentage voedingsstoffen voor opbouw miniem ten opzichte van het gedeelte brandstof.

En wat betreft die brandstof: Ja, dat hebben we nodig. Maar als het al in je lichaam is opgeslagen als vet, hoef je niet te eten voor brandstof!

Voor degenen die willen afvallen is het idee juist om je opgeslagen brandstof ‘op te eten’ – zoals Carrie uit de Yahoo-groep het verwoordde: Ze wil dat haar lichaam haar dijen ‘opeet’!

De hoeveelheid voedingsstoffen die we nodig hebben om te leven wordt vaak erg overdreven. Veel hiervan is ingegeven door marketing en een deel is bedoeld om vitamine-tekorten te voorkomen. Maar een waarde als ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) is gebaseerd op een ruime overmaat, zodat het gemiddeld ruim voldoende is voor alle bevolkingsgroepen.

17)       Mag ik …. eten tijdens het vasten?

– Veel mensen vragen of ze bepaalde koolhydraatloze etenswaren mogen eten tijdens de vasten-periode (b.v. olijfolie of eiwit-shakes). Iets eten tijdens het ‘vasten’ -ook als het geen insuline-respons geeft- kan het afvalproces vertragen omdat het de limbische honger stimuleert, waardoor mensen instinctief meer gaan eten zodra de eerste hap genomen is.

Limbische honger (pagina 12 van het boek), kan erg moeilijk te weerstaan zijn.

Maar: Geen 2 mensen zijn gelijk en wat voor de een een probleem is, is het voor een ander niet. Wat werkt voor jou is het enige dat van belang is, dus je kunt elke aanpassing aan Fast-5 doen die je maar wilt! Als je aanpassing werkt blijf je afvallen, als het niet werkt sta je stil. Je kunt altijd teruggaan naar wat wel werkte, het enige risico dat je loopt is dat je niet verder afvalt. Als je begonnen bent met de oorspronkelijke manier van Fast-5 (niks eten of drinken met calorieën erin) en je valt gestaag af, dan weet je wat werkt. Daarna kun je gaan experimenteren met wat voor jou werkt