Fast-5 Swedish/Svenska – Summary/Sammanfattning

Ät inom fem på varandra följande timmar.
Det är det hela – den grova sammanfattningen: ät allt inom fem på varandra följande timmar. “Äta” betyder konsumera kalorier i förhållande till din aptit, inte att äta så mycket du kan eller hinner. Under de fem timmarna (som vi kallar “ätfönstret”), ät så att du blir belåten, och ät det du är sugen på att äta. Att dricka drycker med kaloriinehåll räknas som att äta, så bara kalorifria drycker är tillåtna under fasteperioden – ingen jos, protein shakes etc. Så länge du håller dig till minst 19 timmars daglig fasta och äter inom fem eller färre timmar, så följer du riktlinjerna i Fast-5 programmet. Vilket femtimmars fönster som helst under dygnet kan användas.

Vad man kan vänta sig:
Förvänta dig ingen viktförlust de första tre veckorna, då detta är en anpassningsperiod. Det kan till och med bli så att du går upp i vikt under denna period p.g.a. överätning för att kompensera. Att väga sig under denna period rekommenderas inte, men många kan inte motstå, så förvänta dig ingen viktförlust. Tre veckor efter starten av Fast-5 programmet, bör du se en genomsnittlig nedgång på ca. ett halvt kilo i veckan. Det betyder att under en månad, bör du se en viktnedgång på två kilo, men viktnedgången kanske inte är lika stor från vecka till vecka; den kan vara ett kilo en vecka, ingen nedgång nästa vecka, sedan två igen o.s.v.
En del får snabbare viktnedgång, till och med de första tre veckorna. Det är inte ett problem, men det blir inte så hos alla. Det är dessutom mindre troligt hos någon som har hållit på med en lågkolhydrats diet redan innan. En snabb förlust på flera kilo är troligtvis mest vatten, så om du får en stor snabb viktförlust, förvänta dig inte samma hastighet på viktnedgången efterföljande veckor.

Hur man kommer igång:
Det finns två sätt att börja, “cold turkey” eller en gradvis anpassning.
1. Cold Turkey
När man startar “cold turkey”, så väljer man helt enkelt att inte äta innan ätfönstret börjar från första dagen. Detta sätt är ofta effektivt, men kan behöva flera “nära-men-inte-riktigt” dagar innan man når fram till tiden för sitt ätfönster. Med denna metod, så är tredje, fjärde eller femte dagen typiskt den svåraste att ta sig igenom, men efter denna dag så blir det snabbt enklare.
Viktigt att komma ihåg: Om du misslyckas och inte når ditt mål, ge inte upp. Att komma nära ditt mål tvingar kroppen att anpassa sig, vilket gör det enklare att nå ditt mål vid nästa försök. Misslyckanden är en normal del av anpassningen.

2. Gradvis anpassning 

  • A. Standardanpassning 
    Med detta sätt att anpassa sig, så flyttar man tiden när man äter dagens första mål gradvis. Tiden för första måltiden flyttas fram med samma tidsintervall (en halv eller hel timme) varje dag eller med ett par dagars mellanrum, tills det är tiden då man önskar börja sitt ätfönster.
  • B. “Spärrskafts” anpassning 
    Man kan också anpassa sig med den snabbare “spärrskafts” metoden, vilket betyder att du inte äter förrän tidigast 15 minuter efter att du åt första gången igår, men om du inte verkligen är hungrig vid den tiden, så väntar du tills du är det. Med denna metod, så skjuter du fram första måltiden med den tiden som din kropp är redo för. Vissa dagar så kan första måltiden vara 15 minuter senare än dagen innan, medan andra dagar kan det kan det vara en timme eller mer, men aldrig tidigare än dagen innan.

Viktigt att komma ihåg: Samma som “cold turkey” metoden: Om du misslyckas och inte når ditt mål, ge inte upp. Att komma nära ditt mål tvingar kroppen att anpassa sig, vilket gör det enklare att nå ditt mål vid nästa försök. Misslyckanden är en normal del av anpassningen.Effekter och sidoeffekter
Fast-5 dieten fungerar för att den återställer aptiten till en lämplig nivå i förhållande till mängden lagrad energi (fett) du har och mängden energi du förbrukar på en dag. Du äter mindre mat, så kroppen bränner mer fett. Frosseri kan förekomma under anpassningsperioden, men fortsätter typiskt inte.

Människor som äter enligt Fast-5 har rapporterat följande:

Centimeter innan kilon – Centimetrarna verkar försvinna innan kilona gör det. Förmodligen på grund av omfördelning av fett, vilket gör att en Fast-5:are ofta får lösare byxor och bälten innan det syns på vågen.

Känna sig frusen och kall då man normalt skulle trivas– Detta händer under fasteperioden p.g.a. frånvaron av värme som kommer från matsmältningssystemet i vanliga fall. Matsmältning är en metabol aktivitet, men energin som går åt att smälta maten är mindre än energin som lagras från den, vilket resulterar i en nettoöverskott av kalorier. Då frånvaron av värme från matsmältningsystemet kan betyda att man har ett extra lager kläder på sig när det är kallt, betyder det också att det blir behagligare när det är varmt. När man har kommit igång med Fast-5, kan ökning i kroppstemperaturen efter dagens första måltid bli mycket tydlig, eftersom matsmältningsystemet inte är igång hela tiden.

Minskning av symptom från inflammationer och andra sjukdomar – Fast-5:are har rapporterat minskade symptom från: Reumatisk artros, multiple sclerosis, astma, hjärtsvikt och ett minskat behov av insulin för typ-2 diabetiker.

Spara tid och pengar – Färre måltider, mindre mat, och mindre tid som går åt till att laga mat betyder mer tid och pengar till dig att spendera som du vill.

Läs gärna FAQ (Vanliga frågor) sidan för mer information.